YENİ DELHİ

9 Nisan’da yayınlanan bir nüfus sayımına göre, Hindistan’ın vahşi kaplan nüfusu – açık ara dünyanın en büyüğü – 3.000’in üzerine çıkarak nesli tükenmekte olan türleri koruma çabalarını artırdı.
sınıf=”cf”>
Tüm kedilerin en büyüğü olan kaplanlar, bir zamanlar orta, doğu ve güney Asya’da dolaşıyordu.
Ancak, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’ne (IUCN) göre, son 100 yılda kaplan, tarihi aralığının yüzde 93’ünden fazlasını kaybetti ve şu anda yalnızca 13 ülkede dağınık popülasyonlarda hayatta kalıyor.
Hindistan nüfus sayımı, bu tür son tatbikatta bildirilen 2.967 kaplandan, ülke genelinde vahşi doğada 3.167 kaplan olduğunu tahmin ediyor.
Her canlıyı ayrı ayrı tanımlamak için kamera tuzakları ve bilgisayar programları kullanılarak her dört yılda bir anketler yapılır.
Artış oranı, önceki dört yılda yüzde 30’un üzerindeyken, dönem içinde yüzde yedinin altına düştü. Ancak Başbakan Narendra Modi, yeni rakamın “gurur verici bir an” olduğunu söyledi.
Güneydeki Mysuru kentinde düzenlenen bir törende “Ailemiz genişliyor” dedi.
sınıf=”cf”>
“Bu sadece Hindistan için değil, tüm dünya için bir gurur meselesi.” Ormansızlaşma, kaçak avlanma ve habitatlara insan tecavüzü Asya’daki kaplan popülasyonlarını mahvetti, ancak Modi, Hindistan’ın “halkın katılımı” sayesinde sayılarını artırabildiğini söyledi. ülkenin “koruma kültürü”.
Hindistan şu anda küresel kaplan nüfusunun yüzde 75’ine ev sahipliği yapıyor ve aynı zamanda “dünyanın en büyük kaplan ülkesi” olduğunu da sözlerine ekledi.
1900 yılında, gezegende 100.000’den fazla kaplanın dolaştığı tahmin ediliyordu. Ancak bu, 2010’da 3.200 gibi rekor bir düşük seviyeye düştü.
O yıl, Hindistan ve kaplan popülasyonuna sahip diğer 12 ülke, 2022 yılına kadar büyük kedi sayılarını ikiye katlamak için bir anlaşma imzaladı.
Hindistan’ın 1947’de Britanya’dan bağımsızlığını kazandığı sırada yaklaşık 40.000 kaplan nüfusuna sahip olduğuna inanılıyor.
Bu, sonraki yıllarda 2002’de yaklaşık 3.700’e ve dört yıl sonra tüm zamanların en düşük seviyesi olan 1.411’e düştü, ancak o zamandan beri sayılar istikrarlı bir şekilde arttı.
World Wide Fund for Nature-Hindistan’ın yaban hayatı ve yaşam alanları programı yöneticisi Dipankar Ghose, AFP’ye kaplan sayısındaki son artışın cesaret verici olduğunu söyledi. Bozulmuş habitatlar, kaplanların koridorlarda güvenli hareketini sağlamak ve bir arada yaşamayı teşvik etmek” dedi.